De IJzeren Hemd of Iron Shirt vormt traditioneel gezien een onderdeel van de Chi Kung, met dien verstande dat de IJzeren Hemd oefeningen doorgaans statisch zijn en met name gericht zijn op het versterken van je anatomische structuur, het werken aan een juiste sta-houding en het reinigen van diepliggende bindweefsels. De IJzeren Hemd oefeningen werken zelfs door tot diep in de botstructuren. Traditioneel gezien is het een echt Yang-training, gericht op dat wat ook wel ‘character building’ genoemd wordt: het trainen van uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, kracht en verantwoordelijkheidsgevoel. Het maakt in het klassieke taoïsme deel uit van de initiatie in de volwassenheid van jonge mannen en vrouwen.

Dat is waar de naam IJzeren Hemd vandaan komt: je botten en pezen vormen een structuur die zo sterk is als ijzer, terwijl de spieren zo zacht blijven als een zijden hemd.

Krijgskunstbasis

Deze en andere IJzeren Hemd skeletstructuren vormen de basis van de Oosterse krijgskunst, geen enkele vechtstijl uitgezonderd. Goede martial arts zou je kunnen zien als IJzeren Hemd in beweging, waarbij je lichaam steeds varieert tussen verschillende skeletstructuren. Bewegen vanuit deze structuren maakt je om meerdere redenen een geduchte tegenstander in man-tegen-man-gevechten. De ijzeren structuur van de botten en de pezen maakt je niet alleen buitengewoon krachtig, zowel in het uitdelen als het ontvangen, maar de ontspanning in de spieren maakt ook dat je erg wendbaar bent en dat vechten je weinig energie kost, waardoor je het in principe eindeloos lang kunt volhouden.

Goede houding

Los van krijgskunst en sport is IJzeren Hemd op fysiek niveau sowieso zeer waardevol. De skeletstructuren vormen niet alleen de basis van efficiënt bewegen, maar ook van goed zitten en goed staan. In algemene zin is IJzeren Hemd de sleutel tot een goede, gezonde houding bij alles wat je doet, inclusief mediteren: een goede meditatiehouding is eveneens gebaseerd op de principes uit de IJzeren Hemd. Het geregeld trainen van IJzeren Hemd helpt bovendien je spieren in een natuurlijke ontspanning te krijgen en hardnekkige verklevingen in de bindweefsels te verwijderen. Daarnaast zijn er ook nog uitgesproken energetische effecten van IJzeren Hemd.

 

(bron: Module 1: Het Innerlijk Landschap, taotraining)