We beleven de werkelijkheid lang niet altijd vanuit een basisgevoel van veiligheid en ontspanning, maar vaak – veel vaker dan we denken – vanuit angst, stress, onzekerheid en verkramping. Dit maakt toegang tot het Innerlijk Landschap niet altijd evident. Maar veiligheid kun je leren. 

Als je eenmaal in staat bent een gevoel van veiligheid en ontspanning in jezelf te creëren, ongeacht de omstandigheden, dan kun je dat gevoel via training verdiepen – zodanig dat de ontspanning uiteindelijk een vorm van trance wordt. Dan ben je echt waar je wilt zijn. Trance is een staat van zijn tussen slapen en waken in: je bent niet helemaal wakker want je slaapt ook een beetje, maar je slaapt niet helemaal want je bent ook een beetje wakker. In onze cultuur zijn we gewend om ofwel wakker te zijn, ofwel te slapen, maar als je in trance bent, ben je het allebei een beetje en combineer je de voordelen van de twee: enerzijds ervaar je een diepe ontspanning (kenmerkend voor iemand die slaapt) en anderzijds ben je – op heel ontspannen wijze – bijzonder helder en alert (kenmerkend voor iemand die goed wakker is).

Elke mysterieschool heeft zo zijn eigen methode om deze trance-staat te bereiken en op die manier het Innerlijk Landschap in te gaan. De meest bekende methode is vermoedelijk meditatie – in eindeloos veel variaties – maar ook hypnose, gebed, het nemen van bewustzijnsverruimende middelen, etcetera zijn manieren om in trance te komen. De techniek die we bij Taotraining gebruiken heet het activeren van de I-kracht. Deze mini-meditatie is een heel concreet tool die je het vermogen geeft om – ongeacht de situatie – een gevoel van veiligheid in jezelf te creëren (ze is daarmee tevens de sleutel tot een stressvrij leven).
vanuit dit gevoel van veiligheid de trance-staat te vinden, zodat je het Innerlijk Landschap op een bewuste, veilige wijze kunt binnengaan.

Het vermogen om steeds langer achter elkaar bewust in het Innerlijk Landschap te zijn is iets dat je de rest van je leven kunt blijven ontwikkelen. Steeds wanneer je het Innerlijk Landschap in gaat, zal dit vermogen groeien. Aan het begin van de training zal het je hooguit een handvol seconden lukken, maar waar je naar streeft is om uiteindelijk zo te leven – in een permanente staat van diep ontspannen alertheid, constant in bewust contact met het Innerlijk Landschap.

In de meditaties van module 1 blijven we dichtbij het hier en nu en het fysieke lichaam. Deze eerste reizen zullen ook relatief kort zijn. In de loop van de training zullen we steeds dieper het Innerlijk Landschap in gaan en er langere reizen maken. Voor sommige mensen is dat echt hard werken, het leren hoe ze langer en verder het Innerlijk Landschap in kunnen. Voor andere mensen is de uitdaging eerder om niet meteen te diep het Innerlijk Landschap in te duiken en in plaats daarvan ‘netjes te doen wat de juf zegt’. Tot welke groep je ook behoort, dit bewegen in het Innerlijk Landschap is een vaardigheid die je de rest van je leven kunt blijven ontwikkelen en waar je langzaam maar zeker steeds vaardiger in zult worden.

 

(bron: Module 1: Het Innerlijk Landschap, taotraining)