Een taoïst streeft ernaar zijn leven Wakker te leiden. Hij wil niet alleen louter bestaan en als in een droom zijn leven aan zich voorbij zien gaan, maar Wakker worden in de droom en zijn Destiny leven. 

De sleutel tot ontwaken ligt in de al eerder beschreven staat van zijn tussen slapen en waken in. Het is in dit tussengebied dat je Wakker bent. Dit kun je overdag trainen, door zo veel als mogelijk in dat tussengebied te zijn, oftewel, door zo veel als mogelijk de ‘I’ actief te hebben. Feitelijk alle oefeningen van Taotraining dragen hieraan bij.

Dit kun je echter ook ‘s nachts trainen! Ook als je slaapt en als je droomt kun je naar dat tussengebied bewegen. Wanneer ben je Wakker tijdens je slaap? Als je je tijdens je droom realiseert dat je droomt. Dit heet ook wel lucide zijn. Het vermogen om lucide te zijn is het eerste niveau van de Droomtraining.

Luciditeit
De meeste kinderen hebben lucide dromen. Luciditeit is een natuurlijk vermogen dat je kwijtraakt wanneer het niet gevoed of gewaardeerd wordt. Dat is de reden dat veel kinderen naarmate ze ouder worden hun luciditeit kwijtraken. Toch zijn er nog best veel volwassenen, die nog regelmatig lucide dromen hebben, zonder dat ze weten hoe.

 

(bron: Module 1: Het Innerlijk Landschap, taotraining)